Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Program


Aktuális előadások






Hortobágyi-halastó, Halászbárka Fogadóközpont programhelyszín

Időpont: 2024. augusztus 10., 11., 12. és 13. (szombat, vasárnap, hétfő, kedd) 
Helyszín: Hortobágy-halastavi bemutatóterület, Hortobágyi-halastó

 

Program:

A Hortobágyi-halastó térsége a sötét égbolt látványának kiváló megfigyelő helye. Távcsöves- és lézeres csillagászati bemutatással színesített előadás során az épület körüli gyepre leheveredve megismerhetjük az égbolton látható égitesteket, a Földhöz közeli bolygókat és megszámolhatjuk a nagy valószínűséggel szép számmal látható „hullócsillagokat”.

A hullócsillag mustra előtt 19.00 órától kb. 20.30 óráig egy gyalogtúra keretében nyílik lehetőség a halastó madárvilágának távcsöves megfigyelésére szakvezetőnk közreműködése mellett. Egy rövid sétát teszünk az alkonyati fényben a Bivalyos-tóig és vissza a vasúti indító állomás mosdójáig, s meghallgatjuk a természet hangjait, visszaérkezve ismét a közel 600 m távolságban lévő megfigyelési ponthoz kb. 20.45 órától bekapcsolódunk a hullócsillagmustrába.

Érdemes hamarabb megérkezni, további programok várják Hortobágyon: A halastavi programra jelentkezők az aznapi érvényes részvételi jegyük felmutatásával ingyenesen látogathatják a HNP látogatóközpont kiállításait 9.00 és 16.45 óra között (A Hortobágy természete és a Jószág haszna kiállításokat, cím: Hortobágy, Petőfi tér 9.).

Parkolás: Halászbárka Fogadóközpont parkoló, Hortobágy Halastó major

Figyelem! Mivel a meteorles program a Bivalyos-tó partja melletti töltés gyepén lesz megtartva, pokrócot, polifoam matracot ajánlott hozni.

Programra gyülekező, kezdete és vége: 19:00 – kb. 23.00 óra Halászbárka Halastavi Fogadóközpont parkolója, Hortobágy, Halastó major (18.30-tól gyülekező a Halászbárka Halastavi Fogadóközpontban)

 

____________________

Bővebben a rendezvénysorozatról:

 

Időpont: 2024. augusztus 10-13. (szombat - kedd)

Figyelem! 2024. augusztus 10-én a TELEKOM által szervezett "Nyár, ahogy akarod" rendezvénysorozat hortobágyi programja valósul meg a Pusztai Állatparkban és a Hortobágyi Vadasparkban változatos délutáni programokkal és esti csillaglessel. Erről a programról bővebben az alábbi linken olvashatnak: 
https://telekomspots.hu/events/11885/pusztai-programok-es-csillagles-a-hortobagyon

Helyszínek: Hortobágyi Vadaspark, Hortobágy-Halastó, Szálkahalmi tanösvény, Pusztai Állatpark

Augusztus hónap kiemelkedő látványossága a Perseidák meteorraj, augusztus 10-15. között ismét láthatjuk „Szent Lőrinc könnyeit”, a Perseus csillagkép felől érkező Perseidák hullócsillagait, melynek megfigyelése kiváló esti programlehetőség. A Hortobágyi Csillagoségbolt-park adottságai még tovább fokozzák az élményt, hisz a fényszennyezés hatása mérsékelt, így sokkal több csillag válik láthatóvá innen. A Hortobágyi Nemzeti Parkban hullócsillag megfigyelő túrákat szervezünk augusztus 10 és 13-a között az alábbi helyszíneken és időpontokban.

A programok késő délután kezdődnek, Hortobágy település különböző helyein és létesítményeiben, illetve a Hortobágyi Nemzeti Park bemutatóterületein zajlanak. Amatőr és képzett csillagászok lézermutató és csillagászati távcsövek segítségével mutatják be az égbolt látható csillagait, egyéb égi jelenségeit, objektumait. Az est fénypontja lesz az ilyenkor látványos csillaghullást eredményező Perseidák meteorraj földi légtérbe kerülő elemeinek látványos megsemmisülése, az égboltról alászálló „hullócsillagok” megfigyelése. A rendezvény időszakában napközben megmutatjuk a mi csillagunkat, a Napot, melynek felszínét egy speciális eszközzel, a naptávcsővel fogjuk megvizsgálni.

A programok időjárásfüggőek, a részvételhez előzetes online jegyvásárlás szükséges, kivéve az augusztus 10-i programot a Pusztai Állatparkban (TELEKOM nap). Minden programra az online jegyértékesítés előző nap 17.00 óráig lehetséges, aznap már csak a szabad helyek függvényében a helyszínen van lehetőség megvásárolni az aznapi programjegyet. Helyfoglalás nincs, a jelentkezéseket csak a díjak befizetésével együtt tudjuk fogadni.

FIGYELEM! Lemondás, meghiúsulás

Rendezvény nem marad el enyhén borult idő vagy szemerkélő eső esetén sem. A Szervezők fenntartják a jogot arra, hogy ha az időjárási körülmények ellehetetlenítik a szabad égbolt alatti megfigyelést és a kiegészítő programok megrendezését, akkor elálljanak a program megvalósításától. Ennek tényét a Szervezők legkésőbb a program napján 15 óráig közzé teszik a program hivatalos oldalán, a visithortobagy.com oldalon. Amennyiben egy program ily módon lemondásra kerül, a megvásárolt Hortobágyi hullócsillagok éjszakája jegy(ek) díját a jegy tulajdonosa vagy
a.teljes értékben beválthatja a Szervezők által szervezett más eseményre, vagy az általuk üzemeltetett létesítmény meglátogatására 2024. december 31-ig (belépőjegy, részvételi jegy)*
b.kérheti a teljes díj visszatérítését*.

 

*Az érintetteknek ezen esetekben nyilatkozniuk szükséges arról, hogy melyik lehetőséggel élnek (beváltás, vagy visszatérítés), s a jegyvásárláskor megadott személyes és banki adatok alapján történhet kizárólag a kárrendezés. Pénz visszatérítésre a helyszínen nincs lehetőség, csak a kitöltött igénylőlapok leadására. Ez történhet elektronikusan (info@hnp.hu) az eseményt követő 5 munkanapon belül, vagy személyesen az elmaradó esemény napján a HNP Látogatóközpontjának jegypénztárában (Petőfi tér 9.) nyitva tartási időben (9-17 óra között).

Helyszíni jegyvásárlás (nyári időszakban): HNP Látogatóközpont (Petőfi tér 9., hétfő kivételével 9.00-17.00), ill. Tourinform Hortobágy (Petőfi tér 12., 9.00-17.00)

Kérünk minden érdeklődőt, szúnyogriasztót, illetve az időjárásnak megfelelő ruházatot hozzon magával. A megfigyeléshez ajánlott saját pokróc, vagy szivacs használata is.
Minimum létszám 10 fő, maximum létszám helyszínenként változó.
A részvétel 3 év alatt ingyenes, a gyerekjegy 3-14 évesek számára vásárolható.

További információ:

Tel.: 52/589-000 (hétfő kivételével 9.00-16.45)

 

info@hnp.hu

----------------------------------------------

További ingyenes programunk: 

A mi csillagunk a Nap – távcsöves megfigyelés, Nap-bemutatás

Időpont: 2024. augusztus 10-11-12-13. - 17.30 – 18.30 óra 
Helyszín: Pásztormúzeum, folyópart melletti napóra, (Hortobágy, Petőfi tér 13.)

Részvételi díj: Ingyenes program

Tudta-e, hogy fényes nappal is láthatóak a csillagok? A földi élet nem képzelhető el a mi csillagunk, a Nap nélkül. A Napot fényes nappal egy speciális távcső segítségével tudjuk megfigyelni. A Perseidák meteorraj kapcsán Hortobágyra érkező esti csillaghullást megfigyelni vágyók számára remek lehetőség, kiegészítő program a Nap megfigyelése amatőr csillagászok közreműködésével.

A program kezdete: 17.30
A program vége: 18.30

 Aludjon Hortobágyon, foglaljon a „csillagos szálláshelyek” egyikén!
Ha a kései programzárás miatt el kívánja kerülni a hazautazás kellemetlenségeit, s inkább még kipihenné magát a nemzeti parkban, válogasson partnereink szálláskínálatából.
Szállások Hortobágyon és a térségben

 További információt talál az országban erre a hétvégére szervezett „hullócsillag néző” eseményekről az alábbi elérhetőségen:
https://egyhetacsillagokalatt.hu

 

Ajánló


Az alábbi területekre érvényes a belépőkártya: Szálkahalmi tanösvény, Hortobágy‐halastavi tanösvény, Górési tanösvény és Fekete‐rét tanösvény, A Hortobágyi Halgazdaság Zrt. kezelésében…

Augusztus hónap kiemelkedő látványossága a Perseidák meteorraj, augusztus 10-15. között ismét láthatjuk „Szent Lőrinc könnyeit”, a Perseus csillagkép felől érkező…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!